ANAF răspunde pentru falimentul unei societăți

ANAF răspunde pentru falimentul unei societăți

Societatea noastră a obținut, de curând, atragerea răspunderii ANAF pentru prejudiciul cauzat prin emiterea unei decizii de impunere nelegală, punerea acesteia în executare prin blocarea conturilor bancare, însușirea sumelor de bani aflate în conturi, urmată de solicitarea dechiderii procedurii de insolvență și apoi a falimentului societății. Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât definitiv, prin Decizia civilă nr.255/06.03.2019, că ANAF trebuie să despăgubească foștii asociați în urma falimentului societății, faliment cauzat de punerea în executare a unei decizii de impunere nelegală.

Scurt istoric

În 2012 ANAF a emis, în sarcina unei societăți, o decizie de impunere privind obligații fiscale suplimentare, trecând apoi la poprirea conturilor bancare și la executarea silită, lipsind societatea, în integralitate, de lichidități și blocând activitatea acesteia. Deși societatea a contestat decizia de impunere, ANAF solicită și obținere deschiderea procedurii insolvenței a societății.

Societatea neavând lichidități, fiind executată silit de către ANAF, nu a putut propune un plan de reorganizare, motiv pentru care ANAF a solicitat și obținut deschiderea procedurii falimentului în anul 2014. Ulterior deschiderii procedurii falimentului, în anul 2015, contestația formulată de societate împotriva deciziei de impunere se admite și ANAF este obligată să restituie sumele executate silit, în mod nelegal.

ANAF restituie sumele executate silit abia după trecerea unui an de la data la care a fost obligată, timp în care s-au cumulat costuri suplimentare cu procedura falimentului, costuri ce se achită cu prioritate. Prin hotărârea de închidere a procedurii falimentului societății, asociaților li se distribuie doar o parte din sumele restituite de ANAF, diferența fiind utilizată pentru plata lichidatorului și a costurilor de procedură.

Soluția instanței de judecată

Tribunalul Sibiu, ca instanță de fond, a respins cererea foștilor asociați pentru plata sumelor de care au fost privați ca urmare a falimentului societății. Instanța de fond a motivat hotărârea pe lipsa legăturii de cauzalitate dintre falimentul societății și emiterea deciziei de impunere nelegală.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul formulat de foștii asociați și a obligat ANAF la plata unei sume reprezentând contravaloarea onorariului lichidatorului și costurile procedurii falimentului, sumă cu care au fost prejudiciați, prin restituirea tardivă a sumelor executate silit nelegal.

În motivarea deciziei, instanța de recurs arată că există raport de cauzalitate între prejudiciul suferit de asociați și emiterea deciziei de impunere nelegală, motivat de faptul că ANAF a lipsit societatea de lichidități, prin punerea în executare a deciziei de impunere nelegale, și apoi a solicitat și obținut deschiderea falimentului societății, culpa ANAF rezultând, implicit, prin raportare la decizia de impunere nelegală.

Concluzia modului de soluționare a respectivului litigiu nu poate fi decât aceea că, prin atragerea răspunderii civile în aceste împrejurări, se induce responsabilizarea fiecărei persoane din cadrul autorităților publice.

Avocat Asociat Adrian Dorin Decianu

Site-ul nostru utilizeaza fișiere de tip cookies care sunt stocate pe computerul, terminalul mobil sau echipamentele dumneavoastră. Înainte de a continua navigarea pe site, de a utiliza formularul de contact sau de a vă abona la newsletter-ul nostru vă rugam sa lecturați continutul secțiunii Protecția datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmați acceptarea utilizării fisierelor de tip cookies.   Mai mult