Prin comunicatul de presă din 06 mai 2020, Curtea Constituțională a României a precizat că, în urma sesizării primite de la Avocatul Poporului, a constatat neconstituționalitatea art.28 din OG nr.1/1999, articol care reglementează amenzile aplicabile pe perioada stării de urgență, și OUG nr.34/2020, prin care s-a majorat cuantumul respectivelor amenzi.
Amenzile aplicate pentru nerespectarea restricțiilor și măsurilor luate pe perioada stării de urgență, începând cu 16 martie, nu se vor anula, de drept. Persoanele fizice și juridice amendate trebuie să formuleze plângere contravențională, în termenul legal, și să invoce dispozițiile deciziei Curții Constituționale, urmând ca instanța de judecată să anuleze procesul verbal de contravenție.
Pot invoca decizia Curții Constituționale a României, atât persoanele fizice, cât și juridice, care nu au achitat amenda și care au achitat amenda, plata amenzii neîngrădind dreptul de a contesta procesul-verbal de contravenție.
Pot formula plângere contravențională toate persoanele fizice și juridice care au fost amendate pe perioada stării de urgență în temeiul OUG nr.1/1999, începând cu 16 martie. Dacă nu au fost deja formulate plângerile contravenționale, acestea pot fi formulate în termen de 15 zile de la data încetării stării de urgență, deci cel mai târziu pe 29 mai 2020.
Trebuie menționat că decizia Curții Constituționale a României își va produce efectele abia după momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial. Prin urmare, cei care au formulat deja plângerea contravențională și cei care urmează să o formuleze vor putea invoca decizia Curții Constituționale abia după publicarea acesteia.
Avocat Asociat Adrian Dorin Decianu